Konserwacja letnich warzyw i owoców, czyli przetwory własnej roboty

Konserwacja letnich warzyw i owoców, czyli przetwory własnej roboty

Lato jest czasem, w którym cieszymy się przepysznym smakiem skąpanych w słońcu owoców i warzyw, które zachwycają nas swoją świeżością i intensywnym smakiem oraz aromatem. Niestety owoców i warzyw nie kupujemy już tak chętnie poza sezonem, ponieważ są one pełne chemii i konserwantów, ponieważ nie jest to czas ich naturalnego występowania. Jednakże czy na pewno nie możemy delektować się tymi smacznymi owocami i warzywami przez cały rok? Istnieje kilka sposobów na skuteczną konserwację letnich warzyw i owoców! Chcesz dowiedzieć się, jakie to są sposoby?

Marynowanie warzyw
Jeżeli chcesz jeść swoje ulubione warzywa przez cały rok, koniecznie zdecyduj się na zrobienie warzyw marynowanych, do których przygotowania potrzebujesz wyłącznie kwasku cytrynowego i soli. Marynowane warzywa lub grzyby będą źródłem cennych probiotyków. Na samym początku musisz przygotować tzw. solankę, czyli połączenie wody z octem i doprowadzenie wspomnianego roztworu do wrzenia. Pamiętaj, aby na każdą szklankę roztworu dodać pół łyżeczki soli. Kiedy roztwór się przygotowuje, do słoików zapakuj ulubione grzyby i warzywa wraz z mieszankami ziół, czosnku czy innych aromatów. Następnie wystarczy napełnić słoik solanką i go zapasteryzować — tak przygotowane warzywa możesz przechowywać nawet do pół roku. Jeżeli zatęsknisz za smakiem lata, zawsze możesz poszukać swoich ulubionych smaków w warzywach lub owocach liofilizowanych.

Pasteryzowane przetwory
Przetwory własnej roboty nie mają sztucznych konserwantów, słodzików czy barwników, które możemy znaleźć na przetworach dostępnych w sklepach — są one również znacznie tańsze i smaczniejsze, a sposób ich przygotowania jest niezwykle prosty. Jeżeli chcesz, żeby Twoje przetwory przez długi czas zachowały swoją świeżość, musisz pamiętać o procesie pasteryzacji, który polega na podgrzewaniu na sucho lub na mokro słoika do temperatury, która zabije mikroorganizmy i rozłoży enzymy. Proces ogrzania, a następnie schłodzenia roztworu gwarantuje uszczelnienie próżniowe. Pamiętaj, aby przed nałożeniem do słoików owoców lub warzyw wyparzyć je przez chwilę we wrzącej wodzie. W przypadku pasteryzacji na mokro wystarczy, że po napełnieniu słoika założymy wieczko i włożymy słoik do garnka z wodą i będziemy gotować przetwory przez ok. 15-20 minut. Następnie słoiki wyjmujemy — jeżeli proces pasteryzacji się powiódł, pokrywki staną się wklęsłe. Słoików typu weck nie wolno Ci odwracać do góry dnem, natomiast trzeba tak postąpić w przypadku słoików twist off. A jak wygląda pasteryzacja na sucho? Należy ustawić słoiki na blaszce i umieścić w piekarniku nagrzanym do 130 stopni Celsjusza, gdzie powinny być pasteryzowane przez ok. 30 minut, a także powinny w nim spędzić kolejne 30 minut po przestygnięciu. Żywność pasteryzowana powinna być spożyta w ciągu roku od wspomnianego procesu! 

Opinie (0)

Zobacz również

Ocena: 5/5 (12 opinii)
Ocena: 5/5 (3 opinie)
Ocena: 5/5 (2 opinie)
Ocena: 5/5 (2 opinie)
Ocena: 5/5 (8 opinii)
Oceń poradnię
jako pierwszy
Oceń poradnię
jako pierwszy
Ocena: 5/5 (3 opinie)
Oceń poradnię
jako pierwszy